Perinnekeruukirjoituskilpailu 2024–2025

18.6.2024

Perinnekeruukirjoituskilpailu 2024–2025

Mediaunioni MDU ry ja Median museo ja arkisto Merkki järjestävät perinnekeruukirjoituskilpailun, jonka tavoitteena on koota perinnetietoa suomalaisten kirjapainojen arjesta niin pitkälle taaksepäin kuin muistelijan muistot ulottuvat.

Graafisen alan tuotanto on 1950-luvulta lähtien mullistunut moneen kertaan. Konekanta on uusiutunut, työtehtävät ovat vaihtuneet, ammatteja on kadonnut ja uusia tullut tilalle. Muutokset ovat koskeneet koko alaa tekstinvalmistuksesta jälkikäsittelyyn. Myös markkinoinnissa ja myyntitoiminnassa on tapahtunut suuria muutoksia. Miten muutokset ovat muuttaneet sinun työtäsi? Minkälaisia tarinoita sinulla on kerrottavana?

Kilpailuun lähetetyt kirjoitukset arvostelee järjestäjien nimeämä tuomaristo, joka tietää vain kirjoittajan nimimerkin. Kirjoituksia arvioitaessa kieliopillisilla tai muilla kirjallisilla ansioilla ei ole merkitystä, vaan tärkein kriteeri on kirjoitusten sisältämä perinnetieto kirjapainoalan ammateista, työntekijöiden kokemuksista ja erilaisista sattumuksista.

Kilpailun järjestelyistä vastaavat Mediaunionin varapuheenjohtaja, faktori Miika Niinikoski ja Median museo ja arkisto Merkin tutkija Markku Kuusela, ja siitä tiedotetaan tarkemmin Faktori-lehti 3/2024:ssä ja Mediaunionin verkkosivuilla.

Parhaat kirjoitukset palkitaan rahapalkinnoilla, joiden jakamisesta tuomaristo päättää.

Kirjoituksesi voit lähettää 2.9.2024–28.2.2025 sähköpostitse docx- tai rtf-muodossa Markku Kuuselalle, markku.kuusela@hssaatio.fi. Myös koneella paperille kirjoitettu teksti kelpaa, jolloin voit lähettää sen postitse osoitteella Median museo ja arkisto Merkki, Markku Kuusela, Korkeavuorenkatu 28, 00130 Helsinki.

Jos sinulla on kysymyksiä, voit lähettää ne Markku Kuuselalle sähköpostitse tai soittaa hänelle, p. 040 141 6307.

Tämä kirjoituskilpailu on jatkoa Päivälehden museon vuonna 2023 järjestämälle vastaavalle kilpailulle, jota nyt jatketaan Mediaunionin aloitteesta. Päivälehden museon nimi vaihtui joulukuussa 2023 Median museo ja arkisto Merkiksi.