Perinnekeruu-kirjoituskilpailu
Mediaunionin ja Median museo ja arkisto Merkin perinnekeruukirjoituskilpailun tavoitteena oli koota perinnetietoa suomalaisten kirjapainojen arjesta. Graafisen alan tuotanto on mullistunut moneen kertaan. Konekanta on uusiutunut, työtehtävät ovat vaihtuneet, ammatteja on kadonnut ja uusia tullut tilalle. Muutokset ovat koskeneet koko alaa tekstinvalmistuksesta jälkikäsittelyyn. Myös markkinoinnissa ja myyntitoiminnassa on tapahtunut suuria muutoksia. Miten muutokset ovat muuttaneet sinun työtäsi? Tarinoita siitä meille.
Kirjoituksia arvioitaessa kieliopillisilla tai muilla kirjallisilla ansioilla ei ollut merkitystä, vaan tärkein kriteeri oli kirjoitusten sisältämä perinnetieto kirjapainoalan ammateista, työntekijöiden kokemuksista ja erilaisista sattumuksista.
Lähetetyt kilpailukirjoitukset säilytetään Merkissä
Kilpailukutsu on julkaistu Faktorilehden lisäksi myös yhdistysavaimessa sekä museon sivuilla.
Mediaunionin ja Median museo ja arkisto Merkin järjestämän perinnekirjoituskilpailun 2024–2025 palkitut työt.
Voittaja: Alpo Karjalainen
Nimimerkki Printtipränttääjä: Time leap backwards
Kirjoitus on kiinnostava aikamatka graafisen teollisuuden historiaan. Teksti on asiallinen, monipuolinen ja kattava ja valottaa hyvin muutoksia alan tuotannossa. Se onnistuu välittämään eri aikakausien kehityskulut, miten teknologia on vaikuttanut graafiseen alaan ja painotuotteisiin.
Painomenetelmät ja koneet mainitaan täsmällisesti, mikä lisää asiantuntevaa vaikutelmaa. Tekstissä vilisee paljon konekantaa ja teknistä sanastoa, mutta se ei tee sitä vaikealukuiseksi.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia lukee mielellään, niitä ovat esimerkiksi painosalien äänenvoimakkuudet ja messujen laiteuutuudet. Teksti kulkee sujuvasti ja siinä on rytmiä.
Havainnolliset vertaukset ja esimerkit, kuten sorminäppäryyden hyöty ladonnassa ja harmi aliupseerikoulussa, tuovat tarinaan inhimillisyyttä ja tekevät lukukokemuksesta elävän.
Toinen sija: Maija Hirvonen
Nimimerkki Painopirkko: Yli kaksi vuosikymmentä kiihtyvän muutoksen matkassa
Ansiokas dokumentti kuvaa myyntityön muutosta alalla viimeisten 25 aikana. Tarina on hienosti kirjoitettua ajankuvaa ja lähimenneisyyden taltiointia ajalta ennen sähköpostien valtakautta. Mukana on silti kurkistus mobiililaitteiden esiinmarssiin. Tekniikan kehittymistä on kuvattu myynnin ja asiakaspalvelun näkökulmasta, ja siinä tulevat esille niin työn kuin työpisteiden kehittyminen, myyjän asiantuntemus ja mm. aikakauden pukeutuminen sekä neuvotteluiden kahvitarjoilut.
Teksti on selkeä, jäsennelty, vakuuttava ja lukijaystävällinen. Digitaalinen kommunikaatio on mullistanut myyntiprosessit ja tehnyt niistä nopeampaa, tehokkaampaa ja monikanavaisempaa.
Toimistoissakin on tapahtunut paljon, vaikka tuntuu, että vuosi 2000 oli juuri. Tämä on osa-alue, jota ei vielä ole dokumentoitu.
Kolmas sija: Jussi Lahtinen
Nimimerkki Puolilihava: Käsinlatojamuistoja
Kirjoitus on hauskasti rakennettu kuvaus erään toukokuisen työviikon tapahtumista. Mukavan leppeä kurkistus kohonpainolatomoon saa hymyn huulille. Tekstistä välittyy nostalginen 1960-luku, jolloin viisipäiväistä työviikkoa vasta odotettiin. Teksti onnistuu hienosti vangitsemaan historiallisen tunnelman ja työpaikan arkisen dynamiikan. Upea historiallinen katsaus tavoittaa työpaikan arjen ja aikakauden muutokset.
Tarina on kerrottu kirjapainoalan omalla slangilla, jota on mukava lukea. Mukana onkin valtavasti alan sanastoa, ja termien selitykset toisivat tähän hyvän lisän. Kaunokirjallisista ansioista kuitenkin plussaa! 1970-luvun lounaseväät on helppo tunnistaa, ja ruokamuistotkin tuntuvat tekstissä merkityksellisiltä. Samoin lyhyet viittaukset vapaa-ajan viettoon. Maininta ”käy Ateneumia” kuulostaa hienolta!
Kunniamaininta: Mauri Tikkanen
Nimimerkki Logistikko: Painetut muistot
Kiinnostava ja hyvin eritelty kokonaisuus kirjapainoalalta ja mahdollisuudesta edetä alalla eri tehtäviin. Teksti on kirjoitettu repliikkejä käyttäen mikä tuo mukaan vahvan omakohtaista tuntua.
Kokonaisuus on kiitettävä tallenne alkaen todella vanhoilta ajoilta 1930-luvulta, ja sota-ajan muistot paikoin jopa järkyttivät. Jo edesmennyt kirjoittaja on jättänyt pitkän uratarinansa ja työuransa jälkipolvien luettavaksi, kiitos siitä!
Tuomariston jäsenet: Annukka Ahopalo, Tuula Sipilä ja Miika Niinikoski